Het nieuwe weerstation is inmiddels up&running en stuurt updates naar de website. Het oude weerstation is inmiddels verwijderd. De voorpagina van de website is nu weer up-to-date. Er worden elke 5 minuten updates geplaatst door de software. Er zijn ook nieuwe gegevens bijgekomen, namelijk zonkracht (uitgedrukt in W/m2) en UV index. Dit is een schaal van 1-11 om de UV straling van de zon aan te duiden. Deze gegevens bevinden zich op de voorpagina en worden ook elke 5 minuten van een update voorzien.

Er moeten nog een aantal zaken ingeregeld worden op de nieuwe software:

  • Historische overzichten
  • Grafieken
  • Twitter updates

Hier zal de komende weken aan gewerkt worden. Een groot deel van de software wordt door ons zelf geschreven dus het kost even tijd om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Voor de technisch geïnteresseerden onder ons: De software draait op een Raspberry PI. Het weerstation zelf voorziet de PI elke 5 minuten van actuele data. Deze gegevens worden in een MySQL database opgeslagen. Deze database wordt door de website weer uitgelezen. Dit gebeurt door middel van PHP en Python scripts. In de vorige software werd de data in plain-text files opgeslagen. Het voordeel van een database is dat het bewerken van data een stuk makkelijke gaat in principe. Alle software moet daarvoor wel worden aangepast.

In een volgende post zal ik nog wat meer uitleggen over het weerstation zelf.