Eind vorige weer is op Tonga, een eiland 17.000 km hier vandaan, een vulkaan uitgebarsten. De drukgolf die deze uitbarsting heeft veroorzaakt is de hele wereld overgegaan. Ook in Elspeet hebben we dit kunnen meten. Op zaterdagavond 15 januari rond 20:00 is in de meting van de barometer een snelle piek en daaropvolgend een dal te zien in de grafiek. In Elspeet had de drukgolf een amplitude van ongeveer 3Hpa. Dit is voor mensen niet merkbaar maar in de metingen dus wel zichtbaar. Zondagochtend vroeg was weer een vergelijkbare grafiek zichtbaar, maar deze keer met een lagere amplitude en dus minder spectaculair. Deze tweede drukgolf kwam uit het zuiden en heeft een langere weg af moeten leggen voordat hij hier was. Daardoor was de amplitude minder en trad het fenomeen later op dan de eerste drukgolf die via het noordwesten binnen kwam.

Op bijgaande grafiek is het goed zichtbaar. Dit was de eerste golf van zaterdagavond.